Ga naar content

Opnieuw heb ik een Olight in handen welke verrassend  vernieuwd is! Sommige modellen krijgen een update, maar er worden er ook zeker veel volledig vernieuwd. Deze keer dus een echte verfrissing! De nieuwe Marauder 2 is de opvolger van de sterke X7R Marauder. De specificaties en features zijn veelbelovend, ik ga voor jullie bekijken in deze review  wat er nieuw is!

Hiervoor zal ik regelmatig door de review heen de X7R Marauder vergelijken met de Marauder 2, maar dit is vooral om de verbeteringen te laten zien, daar de X7R een wat ouder model is.

Olight gaat bij alle modellen naar namen toe, en de letter-nummer-combinaties gaan vervallen, vandaar dat de nieuwe Olight Marauder 2 heet. Deze naamkeuze moet het assortiment wat overzichterlijker maken, en het maakt het herkennen van verschillende series modellen wel gemakkelijker.

Specificaties Marauder 2 Olight

De Marauder 2 heeft 2000 lumen meer dan de X7R, dit maakt een totaal van 14.000 lumen! Indrukwekkende cijfers in een lamp die maar iets groter is dan een blikje frisdrank.

 De specificaties zijn als volgt, deze lamp heeft 2 verschillende lichtbundels:

Breedstraler:

 • Stand 1: 200 lumen                (40 uur)
 • Stand 2: 400 lumen                (22 uur)
 • Stand 3: 800 lumen                (13 uur)
 • Stand 4: 1.600 lumen             (7.5 uur)
 • Stand 5: 3.200 lumen             (90 min > totaal 4.5 uur licht)
 • Stand 6: 6.400 lumen             (13 min > totaal 3 uur en 15 min licht)
 • Stand 7: 14.000 lumen          (5 min > totaal 3 uur en 10 min licht)

Verstraler:

 • Stand 1: 50 lumen                  (59 uur)
 • Stand 2: 100 lumen                (31 uur)
 • Stand 3: 200 lumen                (19 uur)
 • Stand 4: 300 lumen                (11.5 uur)
 • Stand 5: 500 lumen                (360 min > totaal 9 uur en 50 min licht)
 • Stand 6: 650 lumen                (115 min > totaal 7 uur licht)
 • Stand 7: 850 lumen                (20 min > totaal 6 uur 40 min licht)

De lamp heeft een candelawaarde van 160.000 cd, dit staat gelijk aan 800 meter bundelbereik. Dit komt uiteraard uit de middelste lens. In realiteit is deze afstand minder, omdat dit een theoretische waarde is. Persoonlijk reken ik met de helft tot driekwart van dit getal aan bruikbaar licht op afstand.

Stand 5,6 en 7 worden thermisch teruggeregeld, vandaar dat ik eerst aangeef hoeveel minuten de Marauder 2 in deze stand blijft. Het totaal erna is inclusief alle terugregelingen tot de batterij leeg is als je de lamp in deze stand laat staan.

Stand 7 met breedstraler (14.000 lumen) kan alleen gebruikt worden als de batterij minimaal 4 van de 7 streepjes aangeeft.

Marauder 2 in de doos

In de doos tref ik eigenlijk enkel de echt nodige dingen aan. Eerst open ik de doos, om erna de gele waarschuwingskaart tegen te komen. Deze geeft aan dat de beschermfolie van de lens verwijderd moet worden, en hoe de lamp uit de lockout gehaald moet worden. Ook geeft Olight hier zoals altijd aan dat de lamp voor het eerste gebruik volledig geladen moet worden, en hoe de laadpoort bereikt kan worden. Een uitgebreide beschrijving!

Als de gele kaart verwijderd wordt, stuit ik op de lamp in foam, met ernaast een accessoiredoosje. Dit doosje bevat een paracord polskoord, een USA stekker met een EU opzetstuk, en een USB-C naar USB-C kabel. Eronder ligt een erg uitgebreide gebruikershandleiding. Het valt me meteen op, Olight levert geen holster bij deze lamp. De X7R had wel een holster in de doos, bij de Marauder 2 schittert deze door afwezigheid. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, er moet wel wat bijzonders aan de hand zijn, wil ik een lamp van dit formaat aan de riem hangen. Naar mijn mening is een jaszak de beste plek, maar meestal zal dit formaat zaklamp een vaste plek krijgen.

De Olight Marauder 2 opladen

De Marauder 2 heeft enkele heel interessante aandachtspunten als het om de USB-C poort gaat! De X7R en de Marauder 2 hebben beiden dezelfde laadpoort. Olight had bij de X7R al een mooie manier bedacht om de poort te sluiten, door aan de achterkap te draaien schoof er een klepje voor de poort. Olight heeft dit nu verbeterd: de USB-C poort zelf is waterdicht. Hierdoor gaat de waterdichte waarde van IPX7 voor de X7R naar IPX8 voor de Marauder 2! De prachtige manier van sluiten door aan de achterkap te draaien is behouden, en dit interessante klepje dient nu alleen om rommel en stof uit de poort te houden.

Net als bij de X7R levert Olight ook bij de Marauder 2 een complete laadset: een stekker met kabel is inbegrepen. De USB-C stekker is in staat 30 watt te leveren, en Olight belooft een volle batterij in 2.5 uur. Helaas had ik de lamp meteen uit de doos geladen aan een eigen stekker, dus ik heb dit niet getest. Nadat ik de lamp na gebruik een paar keer geladen had met de bijgesloten kabel, was deze inderdaad ruim voor verwacht al vol!

Met het laden van de Marauder 2 gaat er een rood indicatielampje branden meteen onder de schakelaar. Deze kleurt groen zodra de lamp klaar is met laden. Het lampje is erg goed zichtbaar, en dat is een verbetering tegenover de X7R. Deze heeft een zwak lichtje in de laadpoort, die enkel te zien is in een donkere omgeving. Is er daglicht of lamplicht, zie je bij de X7R niet meer of deze klaar met laden is, het lampje is dan letterlijk onzichtbaar.

Aan de linkerkant van de schakelaar heeft de Marauder 7 indicatielampjes voor de accu, welke oplichten zodra de lamp ingeschakeld wordt. Na een paar seconden gaan deze

lampjes weer uit tijdens gebruik. Omgerekend is elk lampje 14.3 procent van de accu, dus een heel praktisch aantal is zeven niet om het om procenten te weten hoeveel reserve je nog hebt. Ook lichten deze lampjes op als je in de lockout de schakelaar indrukt, dus een snelle batterijcheck is mogelijk! Ook zie je dan meteen in welke stand de lamp uitgezet is, en dus aan zal gaan zodra je deze inschakelt.

De Marauder 2 heeft nog een verrassing, deze is namelijk voorzien van reverse charging, ofwel een powerbank! Deze werkt uiteraard met de USB-C kabel welke bijgesloten is bij de lamp, en laat mijn iPad Pro 11’ net ook eens USB-C hebben! Normaal heb je een stevig amperage nodig om een iPad te laden, maar de Marauder 2 deed het zonder problemen. Als ik de powerbank-functie gebruik, knippert het oplaadlampje groen. Volgens de gebruikershandleiding kan de Marauder 2 je andere apparaten laden met 5V en 3A, of 9V en 3A, of 12V en 2.5A, of 15V en 2A, tot aan 20V met 1.5A! Indrukwekkende cijfers! De Marauder 2 kan onder dezelfde waarden ook zelf opgeladen worden.

De bijgesloten stekker om de Marauder 2 te laden, levert 15 watt bij 5 volt, en 30 watt bij 9 of 15 volt, dus ik begrijp nu hoe deze 2.5 uur laadtijd gehaald wordt, dit zijn flinke waarden voor USB!

De Marauder 2 in praktijk

Het meest opvallende waar de Marauder 2 niet op andere Olights lijkt, is de draaischakelaar en de dubbele lens. Dit zijn twee totaal nieuwe dingen binnen het Olight assortiment.

Lockout

Om vooraan te beginnen: de Marauder 2 heeft als eerste Olight een automatische lockout. Na 30 seconden niet in gebruik,schakelt deze in en is de lamp niet meer in te schakelen door simpelweg op de schakelaar te drukken. Olight heeft een in mijn ogen prachtige manier bedacht om dit slot eraf te halen, namelijk met een snelle draai aan de schakelaar. Als je de schakelaar snel meer dan 90 graden draait, is de lamp uit deze lockout, en kan erna met een simpele druk op de knop ingeschakeld worden. Dit kan werkelijk nooit in je jaszak of tas gebeuren, dus deze lockout is enorm veilig! En het went enorm snel: de lamp pakken, snelle draai, en ik druk de lamp erna meteen aan. Ook voor kinderen is dit de meest veilige wijze. Die gaan er zonder uitleg niet zomaar achter komen dat het zo werkt, vooral omdat je minimaal 90 graden moet draaien. Wat wel ook zo is, als ik de lamp aan iemand geef, moet ik elke uitleggen hoe deze aan moet, maar dat gebeurt uiteraard niet vaak, dus geen echt probleem. Normaal gebruikt Olight de lange druk op de knop voor lockout, maar die versie is uiteraard met het klem komen te zitten van de lamp makkelijk in de tas uit te schakelen. En niet automatisch, dus deze versie van de lockout zal je zelf in moeten schakelen na gebruik.

Geheugen

Zodra de schakelaar uit het ‘slot’ is, is zoals eerder genoemd de lamp in te schakelen met één druk op de knop. De lamp gaat dan aan in de laatst gebruikte stand, met uitzondering van de hoogste stand. Stand 5 en 6 worden 10 minuten onthouden, na deze tijd verstreken is, en de lamp wordt weer ingeschakeld, zal deze aangaan in stand 4. Vanaf hier is de lamp uiteraard wel weer hoger te zetten. Ik vind dit persoonlijk wel fijn, want als je vergeten zou dat de lamp in de hoogste stand staat, kan je jezelf of iemand anders compleet verblinden met inschakelen!

Draaischakelaar

De draaischakelaar vindt ik enorm handig. Daar je bij elke Olight naar de hoogste stand moet met het inhouden van de zijschakelaar als je van Midden naar Laag wilt, draai je deze schakelaar gewoon een stukje terug! Het went enorm snel, en heeft een fijne klik tijdens het draaien. Ik merk dat ik enorm snel wen aan deze manier van inschakelen en bedienen. De schakelaar draait oneindig, en met elke 3 klikken met draaien gaat de lamp één stand omhoog of omlaag. Wel vind ik het indrukken op deze schakelaar wat onduidelijk voelen, er is geen duidelijke klik. Maar de lamp reageert goed, dus dat went. Het indrukken is voor het inschakelen, zoals genoemd in de vorige alinea.

 

 

Schuifschakelaar

Achter de draaischakelaar bevindt zich een schuifschakelaartje. Deze is bedoeld om het licht te schakelen van breed naar ver licht. Ja, deze lamp is, zoals eerder genoemd, een breed- en verstraler in één! Als deze schakelaar naar achteren staat, zal de lamp de 12 breedstralende LED’s gebruiken. Schakel ik deze schakelaar naar voren, gaan de 12 LED’s uit, en gaat de LED in de middelste grote lens aan. Bij het schakelaartje staan duidelijke icoontjes over wat er ingeschakeld wordt in welke stand van de schakelaar. De lenzen en lichtbundels behandel ik in de volgende alinea’s.

Lenzen

De lenzen in de Marauder 2 welke breed stralen, lijken wat op de lenzen welke in de Baton serie worden gebruikt. De hotspot van de Marauder 2 is dan ook een vergelijkbare cirkel, met daaromheen de zachte spill (strooilicht), de typische eigenschappen zoals elke Olight die dit type lens gebruikt. Het is een enorm sterke en fijne lichtbundel. Deze gaat vooral de breedte in, en reikt zeker een eind voor je uit, maar dit komt enkel door de enorme lichtkracht. Deze lamp is in breedschijnende modus niet gemaakt om ver te schijnen.  

Want hiervoor heeft deze Olight een speciale lens! Zodra ik de schakelaar weer omzet, schakelt de verstraler in. Deze lens kan met de 850 lumen 800 meter halen. Zoals eerder genoemd, als nuttig licht in de praktijk is dat toch 500+ meter.

Olight heeft een lens gebruikt om de verstraler in het midden van de lampkop te bouwen. Hiermee ontstaat een rechthoekige bundel, want de LED is vierkant. Deze wordt dus letterlijk ‘geprojecteerd’door de bolle lens in het midden van de kop.  Dit heeft Olight zeer waarschijnlijk gedaan om zo compact mogelijk (zonder gebruik van een reflector) een verstraler in te kunnen bouwen.
Ik zie er een enorm voordeel in: je hoeft met deze lamp geen extra verstraler meer mee te nemen! Deze kan het allebei! Er is ook een nadeel, deze modus heeft geen spill (strooilicht). Dus je ziet direct voor je eigenlijk niets meer, deze lens geeft een soort ‘tunnelvisie’.

Sensor

In de lens is ook een lichtsensor ingebouwd, welke de lamp dimt in de breedstralende modus, als je te dicht op oppervlakken komt. Bij donkere oppervlakken kan je erg dichtbij komen voordat de lamp dimt, en met lichtere oppervlakken zal deze al vroeg dimmen. Dit is omdat de sensor de weerkaatsing meet. Het dimmen zelf heeft twee voordelen: het voorkomt dat je jezelf verblindt, en als de lamp per ongeluk toch in je zak of tas aangaat, (bijv. voordat de 30 seconden lockout tijd verstreken zijn) dimt deze vanzelf als deze aangaat vanaf stand 3. Zo kan er niets te heet worden of smelten! Want deze lamp is op de hogere standen in breedstralende modus eigenlijk een soort straalkachel, de warmte uit de lens is goed voelbaar. Ik ben zelf erg blij met deze veilige oplossingen! In combinatie met de automatische lockout kan er weinig misgaan. De sensor heeft wel een nadeel: als je op een voertuig schijnt met een spreekwoordelijke indringer erin, kan de Marauder 2 dimmen op het licht van de koplampen. Doordat de lichtsensor dit oppakt, zou het kunnen dat de sensor een weerkaatsing ziet, en de lamp dimmen. Ik heb dit getest, zodra ik de Marauder 2 op een hogere stand op een sterke lamp richt op 3 meter afstand, dimt de sensor inderdaad de lamp. De X7R dimt op dezelfde manier, maar bij deze kostte het me veel meer moeite om deze te dimmen met extern licht.

Bezel

De bezel (rand rond de lens) is een stuk agressiever geworden. Daar deze bij de X7R gewoon een gladde sierrand is, is deze bij de Marauder 2 een grofgetande rand. Deze is niet scherp, maar zal zeker effectief zijn bij een zelfverdediging.

Behuizing

De behuizing houdt enorm lekker vast met het rubber rondom. Hierdoor had ik nooit het idee dat de lamp uit mijn hand gleed, ik had altijd een stevige grip. Zeker met bedienen laat je de lamp wat losser in de hand, en zelfs dan geen problemen. De X7R heeft geen rubber op de behuizing, en dat is met het gewicht van de lamp gewoon net iets lastiger om een goede grip te houden. Ook de X7R houdt fijn vast, maar dit is vooral te danken aan de vingergroeven onderaan de behuizing. Ook een voordeel is dat de Marauder 2 wegrolbeveiliging heeft door de ruig geprofileerde rand rondom de kop. De lamp blijft stevig liggen. De X7R rolde eigenlijk altijd weg, dus ik ben hier erg blij mee. In de behuizing zit net als de X7R ook een uitklapbare polskoordoog, welke zo groot is dat er ook paracord door past. Zoals genoemd met de doosinhoud, levert Olight bij beide modellen een paracord polskoord mee, welke in noodsituaties uit de knoop gehaald kan worden tot een bruikbaar stuk touw.

Conclusie Marauder 2

Deze Olight is recht uit de doos één van mijn nieuwe favorieten. Wat een enorm fijne lamp.

Met de draaischakelaar, verstraler, rubberen behuizing en de powerbankfunctie is dit een fantastische lamp voor in mijn ogen een vaste plek. Zet deze lamp bij je achterdeur, of in de bekerhouder van je auto (bij mij past deze precies met de kop erin) en je hebt altijd een enorme bak licht in de hand, en meteen een verstraler welke verder schijnt dan een Warrior X Pro. Ik vind deze lamp een enorme update van de X7R, en beveel deze van harte aan!

Ik doe deze in ieder geval niet meer weg!