Ga naar content

Olantern in de doos

Olight levert zoals gewoonlijk weer een complete set af. De doos opent anders dan gebruikelijk, deze open ik door de bovenkant van de onderkant te schuiven. Meteen is de Olantern te zien, netjes  in een plastic zakje. Op het zakje zit een geel kaartje welke aangeeft dat de lantaarn ontgrendeld moet worden door een lange druk op de schakelaar. De Olantern word namelijk geleverd in Lockout mode. Omdat het met een ingebouwd batterijpakket niet  mogelijk is een plastic beveiliging tussen de contacten te doen, wordt de lantaarn ‘op slot’ verzonden en geleverd.

Onder de lantaarn zit een extra LED module, en een doosje met verschillende accessoires: een reinigingsdoekje, een oplaadkabel en een gebruikershandleiding.

De Olantern opladen

Als eerste laadt ik de Olantern op. Dit is meteen al iets waar ik blij van wordt: Olight heeft bij de lantaarn namelijk de superfijne magnetische laadkabel gebruikt! Midden onder de lantaarn zit een contactpunt zoals we kennen op de achterkant van de meeste Olights. Ook de kabel zelf is bijzonder, de standaard kabel is namelijk 50 cm lang.

Gemakkelijk laden

Dit is natuurlijk ideaal, en maakt het gebruik tijdens het laden veel gemakkelijker. Want de Olantern brandt ook gewoon met de laadkabel eraan. Zo kan je de lamp makkelijker plaatsen, terwijl je de lader gewoon laat zitten. Dit is mogelijk omdat de lantaarn ‘voetjes’ heeft waar de kabel tussendoor kan. De Olantern is voorzien van een 7600 mAh batterij.

De Olantern is voorzien van een batterijweergave rondom de schakelaar. Wanneer deze groen oplicht, is de lamp boven de 70%. Ik vind dit een voordeel, het is beter dat deze onder de 70% oranje wordt, dan zoals sommige lampen bij 30-40%. Je wordt heel tijdig op de hoogte gehouden van de reserves. Oranje wordt weergegeven van 70 tot 30%. Dus wanneer de schakelaar rood word, weet je dat je zeker moet gaan laden, maar als laatste waarschuwing gaat de schakelaar rood knipperen als deze onder de 10% batterijreserve komt.

Wel jammer

Wel jammer: Olight heeft de lantaarn niet met verwisselbare batterijen uitgerust. Bij zaklampen vind ik dit meestal niet erg, maar deze lamp is natuurlijk voor continu gebruik. Als je een winternacht weg wilt, is in de Hoog-dimstand na 6.5 uur het licht uit. Dus een lagere stand gebruiken kan, en is op zich ook voldoende. Met 120 lumen zie je voldoende, en heb je al 20 uur licht! Dit is natuurlijk simpel op te lossen door een goede powerbank mee te nemen als je echt lang en veel licht wilt hebben. Maar even snel wisselen is er niet bij, je zal de batterijweergave in de gaten moeten houden, en tijdig bij moeten laden. Wanneer je hier alert op bent, is er uiteraard geen nadeel aan. Hierbij helpt de duidelijke batterij-indicator rond de schakelaar enorm!

De Olantern in praktijk

Er zijn uiteraard erg veel doelen voor een lamp als deze, of je gaat kamperen, nachtvissen, of simpelweg wat zoeken op een donkere plek, een lantaarn mag eigenlijk niet ontbreken in je uitrusting. Ik ben hier zeker achter gekomen, ik bezat enkel een simpele lantaarn.

Ik ben deze dus gaan testen, en deze is veel bruikbaarder. Waar je de lamp ook neerzet, het verlicht fijn rondom je heen. Waar een zaklamp één kant op schijnt, kan je de lantaarn makkelijker op een plek neerzetten of ophangen, en alles rond jezelf is verlicht. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de lichtkleur liever wat neutraler had gezien. De Olantern is namelijk uitgerust met een koudwitte LED module. Misschien brengt Olight nog eens een neutrale module uit, dat zou een leuke accessoire zijn die ik zeker aan zou schaffen! Deze witte module heeft 3 dimstanden, dat is voldoende in mijn ogen. De lichtstanden zijn goed verdeeld.  

En 360 lumen, wat is dat nog tegenwoordig? Ik moet zeggen, het verraste me! Ik dacht hier sceptisch over, waarom heeft de lantaarn geen 500 lumen? Of 800? Olight heeft het mij bewezen: dit is genoeg. Voor persoonlijk gebruik, in een tent, in een donkere kamer, het is ruim verlicht. Een kamer van 5x5 is met alle gemak voorzien van goede verlichting met deze lantaarn. Wil je echt grotere ruimtes kunnen checken, of buiten een wat groter oppervlak, schiet deze lantaarn tekort. Het is naar mijn mening meer een persoonlijke verlichting, maar wel één die ook goed een gemiddelde kamer kan verlichten.

Extra Led

Olight heeft een extra LED module bijgevoegd, deze zijn namelijk verwisselbaar. De LED modules zijn te wisselen door de transparante cover er met een kwartslag draaien af te halen, en dan de LED module los te schroeven.

Gezellig in de tent

De andere LED module is een hele speciale. Dit is namelijk een imitatie van een flikkerende kaars! En het is een erg goede imitatie, op een afstandje zal het de meesten niet eens opvallen. Deze module is 1 lumen, maar geeft echt genoeg licht om iets om je te zien. Het is letterlijk even fel als een echte kaars. Erg leuke twist van Olight, het is iets wat je niet verwacht. Of je het blijft gebruiken is een tweede, maar denk eens in hoe gezellig het is in een tent!  

Olantern ophangen

De lantaarn is voorzien van een haak, welke eigenlijk overal wel blijft hangen met het rubber erom. De haak is zodanig gemaakt dat het ook daadwerkelijk eek haak is, en geen hengsel, zoals veel lantaarns hebben. Dit maakt het ideaal om de lantaarn snel aan een tak of iets dergelijks te hangen. Ik vind dit een fijne extra, gemakkelijk en snel je handen vrij!

De schakelaar zit in de zijkant, en heeft een ideale functie: deze heeft een bewegingssensor. Wanneer ik het oppervlak of de lantaarn zelf aanraak, licht deze meteen op, om na enkele seconden weer uit te gaan als je deze verder ongemoeid laat. Erg handig, ik heb er al regelmatig profijt van gehad wanneer ik echt letterlijk in het donker stond. Ook erg fijn is dat de schakelaar oplicht in 3 kleuren, om meteen aan te geven hoe het met de batterij gesteld is. Groen, oranje of rood. Wanneer de lantaarn aanstaat, brandt deze batterijweergave constant, en kan je te allen tijde zien hoeveel reserve er nog is.

De schakelaar werkt als elke andere Olight. Wanneer ik de schakelaar kort indruk, gaat de lamp aan in de laatst gebruikte dimstand. Wanneer ik de schakelaar ingedrukt houdt, wisselt de lantaarn tussen Laag, Midden en Hoog. Eenmaal drukken schakelt de lamp weer uit. Als ik vanaf uit lang indruk (dit is moonlight op de meeste Olight’s) gaat de lantaarn ook netjes naar de laagste stand van 30 lumen, ongeacht waarin je deze uitgeschakeld hebt. Nog langer inhouden schakelt de Lock-out mode in. Dubbeldrukken werkt niet voor de hoogste stand, je moet deze handmatig op Hoog zetten. Maar dit is ook aannemelijk, het is tenslotte geen zaklamp.

De body van de lantaarn is erg compact gebouwd, ik had deze groter verwacht. De buitenkant is van kunststof, en de onderkant en bovenkant zijn voorzien van een stevige laag rubber, en ik kan het weten. Ik heb de lantaarn namelijk per ongeluk laten vallen vanaf zon anderhalve meter, en hij doorstond het glansrijk! De schade aan de body is miniem, en het bewees me meteen hoe stevig deze lamp is. De lantaarn voelt ook over het algemeen erg degelijk aan. Ook de haak voelt zeker niet fragiel.

Conclusie

De Olantern is een nuttige toevoeging aan het assortiment. Zeker als je al Olights hebt met de magnetische kabel, is deze lantaarn ideaal! Je kan namelijk de universele kabel zo onder je lantaarn ‘plakken’! Je neemt een magnetisch oplaadbare Olight-zaklamp mee, en de Olantern, een kabel en een powerbank, en je bent volledig uitgerust.

De hoeveelheid licht is ook echt voldoende. Twijfel niet over deze lantaarn als je wilt gaan nachtvissen of kamperen, hij geeft echt genoeg licht voor deze doeleinden!

De haak blijft werkelijk aan alles hangen, de body voelt onverwoestbaar aan, en als je de transparante cover verwijdert heb je meteen een gezellige kaars voor bij een drankje aan het eind van je uitje!

Ik kan deze lantaarn gerust aanraden. Degelijk, makkelijk oplaadbaar, en genoeg licht. De haak werkt fantastisch, en de lamp heeft een fijne batterij-indicator. Wat wil je nog meer?