Ga naar content

Inleiding Perun 2 Review

Olight heeft een update voor de Perun uitgebracht, mijn meest gebruikte Olight. Deze heet de Perun 2, en ik wil deze in deze review bekijken, en soms vergelijken met de Perun.

De vorige Perun is mijn inspectielamp voor het werk. Deze gaat elke dag mee, en dat is te zien op de foto’s! Deze lamp heeft veel gebruikersschade.

Verbetering?

Nu Olight de Perun 2 uitbracht, maakt me dat uiteraard nieuwsgierig of dit een echte verbetering is ten opzichte van de vorige Perun. Deze vorige Perun was een erg goede verbetering van de H2R, en ik ben benieuwd of dat weer zo is!

De Perun-serie is de ‘haakse’ lamp serie van Olight, en dit is in de basis een multifunctionele lamp. Bij de Perun 2 levert Olight weer een hoofdband mee, wat ik erg fijn vindt! Zo is de lamp breder in te zetten, en dat is altijd welkom!

Specificaties

Eén van de meest opvallende dingen aan de nieuwe Perun 2 zijn de specificaties. Deze zijn verbeterd, en om dat te laten zien zet ik deze beknopt naast elkaar (Perun tussen haakjes):

  • Moonlight: 5 lumen voor 12.5 dagen            (5 lumen voor 10 dagen)
  • Laag: 30 lumen voor 66 uur                          (30 lumen voor 47.5 uur)
  • Midden: 120 lumen voor 18 uur                   (120 lumen voor 15 uur)
  • Hoog: 500 lumen voor 4.5 uur                      (500 lumen voor 4 uur)
  • Turbo: 2500-800 lumen voor 2+175 min      (2000-800 lumen voor 2.5+160 min)

Bij de Turbo houdt het in dat bijvoorbeeld bij de Perun 2 de 2500 lumen aanhouden voor 2 minuten, hierna zal de lamp zich thermisch terugregelen, en dan 175 minuten op een lagere stand staan (800 lumen) tot de batterij leeg is.

De Perun en Perun 2 regelen vanaf hun Turbo-standen allebei terug naar 800 lumen. Dit is dus vergelijkbaar. Wel blijft de Perun langer op Turbo staan dan de Perun 2. Dit is te verklaren daar 2000 lumen net iets minder warm wordt dan 2500 lumen. De kop van de Perun 2 is uiteraard groter, maar dit zal marginaal meer zijn qua warmte-afvoer.

De Perun 2 is IPX8 waterdicht, heeft  een val-rating van 1.5 meter, en een Candela-waarde van 6889 cd (166 meter bundelbereik).

De vorige Perun weegt 120 gram, de Perun 2 161 gram. Dit is met batterij. De vorige Perun is 11.2 cm lang, en 2.6 cm dik. De Perun 2 is 12.1 cm lang, en 2.9 cm dik.

Perun 2 in de Doos

Bij het openen van de doos stuit ik op de bekende gele kaart, welke waarschuwt dat de folie van de lens eerst verwijderd moet worden, en de folie tussen de batterijcontacten. Erna geeft deze aan dat de lamp voor het eerste gebruik volledig geladen moet worden.

De Perun 2 komt met een gebruikershandleiding, een polskoordje, een haakje om het polskoordje te bevestigen, een laadkabel en een hoofdband. De batterij is al in de lamp geplaatst. De gebruikershandleiding is ook in het Nederlands, dit maakt het makkelijk de werking van de lamp te begrijpen.

Opladen van de Perun 2

Bij het openen van de doos stuit ik op de bekende gele kaart, welke waarschuwt dat de folie van de lens eerst verwijderd moet worden, en de folie tussen de batterijcontacten. Erna geeft deze aan dat de lamp voor het eerste gebruik volledig geladen moet worden.

De Perun 2 komt met een gebruikershandleiding, een polskoordje, een haakje om het polskoordje te bevestigen, een laadkabel en een hoofdband. De batterij is al in de lamp geplaatst. De gebruikershandleiding is ook in het Nederlands, dit maakt het makkelijk de werking van de lamp te begrijpen.

De Perun 2 in praktijk

Mijn eerste indruk: een totaal andere lamp! De Perun 2 is door zijn 21700 batterij groter dan de vorige Perun. De Perun 2 is ook 40 gram zwaarder dan de vorige Perun. Met het werk had ik de Perun vervangen door de Perun 2, en dit vond ik wennen. Het verschil en formaat en gewicht is zeker aanwezig. Dit uiteraard omdat ik de vorige, wat kleinere Perun gewend ben. De Perun 2 heeft ongeveer 40 meter meer bundelbereik, dit is te zien in het gebruik, maar het is niet iets waar ik dit type lamp voor koop. Bij dit type wil ik een zo groot mogelijk, egaal verlicht oppervlak. Dat doet de Perun 2 erg goed! Hierover vertel ik verderop wat meer. In de volgende alinea’s zal ik regelmatig vergelijken met mijn huidige Perun.

Schakelen & de Lens

De schakelaar is hetzelfde gebleven, en werkt identiek als de Perun. Hier zie ik geen verschillen, één keer indrukken is aan, of uit. Ingedrukt houden vanuit aan is wisselen tussen de Laag, Midden en Hoog, en ingedrukt vanuit Uit is Moonlight. Een dubbelklik vanaf Aan, of Uit, is Turbo. 3 maal drukken is SOS.

De lens is ook redelijk hetzelfde gebleven. Als eerste valt mij op dat de afstandssensor een stuk kleiner is, maar het formaat van de lens is verder hetzelfde zover ik kan zien. Ook de vorm, en binnenkant zien er identiek uit.

De sensor werkt hetzelfde, maar reageert op ruim 2 keer de afstand van de Perun. Waar de Perun de LED dimt op ongeveer 10 centimeter vanaf een houten oppervlak, doet de Perun 2 dit op zo’n 20 centimeter. De afstand waarop de sensor reageert, ligt aan de tint van het oppervlak. Is het een wit oppervlak, reageert de sensor erg vroeg, maar bij een zwart oppervlak moet je er vlakbij komen, op enkele centimeters, voordat de sensor de LED dimt. Als de lamp 1 minuut lang gedimd blijft vanwege de sensor, zal deze zichzelf uitschakelen. Dit is erg veilig! Deze lamp kan je letterlijk zonder uit te schakelen in je broekzak steken, hoewel ik dat uiteraard nog steeds niet aanraad.

Design

De body van de lamp is voorzien van een gripvolle ribbel . Ook vallen de twee brede lijnen welke de body rondgaan op, deze zijn bedoeld voor de rubberen ringen van de hoofdband, en dit is een pluspunt waar ik straks op terugkom!

De clip is door de grotere body ook wat groter, en houdt de lamp stevig vast. Ook is deze in twee richtingen te gebruiken, waardoor het eigenlijk altijd wel mogelijk is de lamp ergens aan de ‘clippen’. De clip is ook 180 graden rond te schuiven, dus je kan de lamp eventueel naar voren richten als deze niet recht gemonteerd kan worden.

De body is aan de onderkant voorzien van een magneet. Dit is een fijne extra, en kan er net even op dat moment dat je het nodig hebt ervoor zorgen dat je even twee handen kan gebruiken. De magneet is sterk, maar niet zo sterk dat de lamp echt stevig hangt aan een verticaal oppervlak. Een kleine tik kan er voor zorgen dat deze dan loskomt.

Hoofdband

De hoofdband heeft een enorme verbetering in mijn ogen: deze is voorzien van dezelfde rubberen lussen als de H1R had! De Perun en H2R hoofdband hadden een soort lus die je om de lamp heen trok, bij de H2R was dit fijn, vanwege de gladdere body kon deze nog goed in hoogte versteld worden. Met de Perun was dit een ander verhaal, door de ‘punten’ op de body wilde deze erg slecht draaien onder deze rubberen lus. De body had veel grip op het rubber. Hierdoor ben ik erg blij met de nieuwe hoofdband, deze monteert wat lastiger, doordat de lamp door de beide rubberen ringen gedaan moet worden, maar eenmaal gemonteerd, zit de lamp enorm stevig, en draait zeer gemakkelijk! Gelukkig weer niet zo gemakkelijk dat de lamp uit zichzelf draait. Een goede update!

Maakt voor mij wel het tweede punt over het hoofdlampgebruik van de Perun 2. Waar ik in de Perun review hiervoor al noemde dat de Perun wat zwaar was op het hoofd, de Perun 2 doet daar nog een schepje bovenop. Zoek je een hoofdlamp voor langer dan een uur gebruik, zoek naar mijn mening dan een wat lichter model. De lamp ga je wel voelen na verloop van tijd. Deze is best zwaar met 161 gram, en zal voor je gevoel na een poosje wat gaan ‘hangen’ op je hoofd. Voor een kwartier tot halfuur is het goed te doen, maar ik moet natuurlijk ook zeggen: het is een gewenning, en ieder zal een andere mening hebben of deze lamp zwaar is. Hoewel Olight dit met deze lamp natuurlijk niet helemaal zo bedoeld heeft, deze lamp is bedoeld als een multifunctionele lamp, en niet enkel als hoofdlamp. Olight ziet dit model om overal aan te ‘clippen’, of met de magneet te gebruiken, of als hoofdlamp. Een lamp om zo

breed mogelijk in te kunnen zetten. En dat kan! Dat is waarom dit type lamp mijn meest gebruikte Olight is!

Lichtbundel Perun VS Perun 2

De lichtbundel van de Perun 2 is ook een verschil op de Perun. Deze heeft een hele ruime cirkel als hotspot, daar de Perun eigenlijk geen hotspot heeft. De H2R had ook geen hotspot, het was werkelijk één grote vlek licht, welke uiteraard enorm bruikbaar is op de korte afstand. De Perun heeft dit ook, maar de Perun 2 is dus anders. Dit is niet storend, maar het resulteert wel dat de Perun 2 minder egaal een oppervlak aanlicht vergeleken met de Perun. 

Perun 2 Turbo

Het bijkomende voordeel is wel, dat in samenwerking met de hogere lumens, de Perun 2 een stukje verder gaat qua bundelbereik. De bundel is intenser. En dat is wel te zien, de lichtbundel neigt qua vorm  richting de Baton serie. Hoewel de Batons een kleinere hotspot-cirkel hebben, en minder lumens, doet het me er toch aan denken. Een voordeel met buitengebruik!

Conclusie

De Perun 2 is zeker een update op de vorige Perun. Qua batterijduur en lumens ga ik er op vooruit. De lamp is wat groter, maar het is persoonlijk voor een ieder of je dat fijn vindt ofg niet. Omdat de lamp meer en langer licht geeft, is het een logisch gevolg.

De hotspot van de Perun 2 vindt ik erg fijn, het heeft net dat beetje meer bundelbereik bij buitengebruik. Ben je van plan deze lamp tijdens het lopen of andere activiteiten buiten te gebruiken, naar mijn mening is dan de Perun 2 de beste keuze. Zeker omdat in je tas het iets grotere formaat niet zoveel meer uitmaakt, en dan het halfuur extra licht op Hoog wel uitkomst kan bieden. De intensere lichtbundel is natuurlijk op alle andere standen ook van toepassing, en zal in elke stand net een beetje meer afstand overbruggen dan de Perun.

Als hoofdlamp kies ik ook voor de Perun. Ook wat zwaar, maar persoonlijk vindt ik de Perun 2 met lang gebruik net te zwaar. De Perun mag dan minder makkelijk draaien in de rubberen sluiting, als deze eenmaal goed staat, houdt je het gebruik langer uit met deze. Ook dit is uiteraard mijn persoonlijke mening, want als je de Perun 2 koopt en deze soms als hoofdlamp gebruikt om wat te pakken of zoeken, of een kwartiertje te lopen, raadt ik dit rustig aan. De andere voordelen welke deze lamp biedt, zijn te groot om de lamp te laten liggen om zijn gewicht. Als je al zeker weet dat je de hoofdlampfunctie af en toe kort gebruikt, is er geen wolkje aan de lucht.

Voor het werk blijf ik mijn vertrouwde, vorige Perun gebruiken. Ik ben erg fan van het gewicht en formaat van deze lamp, en heb de voordelen van de Perun 2 voor mijn werk niet nodig. Hoewel ik wel moet zeggen, alles went, en als je geen Perun hebt gehad, en deze Perun 2 koopt, weet ik zeker dat je er enorm veel schik mee hebt! Zaklamp, hoofdlamp, werklamp, inspectielamp, het is letterlijk alles in één!